Hétvégén is zajlik a helyreállítás

Hétvégén is zajlik a helyreállítás

A Duna Fejér megyei szakaszán az apadás folyamatos. A vízmentes területeken a mentesítés megkezdődött, amely június 15-én, szombaton is folytatódott. A lakosság az ingatlanok fertőtlenítését megkezdte, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének szakmai felügyelete folyamatosan biztosított.

Ercsinél a védművek visszabontása, a homok deponálása és a zsákok kiválogatása kilencven százalékban megtörtént. A védművek felszámolása hétfőn folytatódik. Pénteken a Parti sétányt ezerötszáz méter hosszan és nyolc méter szélességben fertőtlenítették, a terület rendeltetésszerű használata biztosított.

Adonyban szombaton három szivattyúval szakaszosan vízeltávolítási munkákat végeztek, és ezerötszáz méternyi útszakaszon fertőtlenítettek. A munkálatok elvégzését a népegészségügyi szakigazgatási szerv szakemberei helyszíni bejárás alkalmával tekintették meg. Forgalomtól elzárt út már nincs.

Dunaújvárosban az Üdülő soron feloldották a személygépjárművekre vonatkozó forgalomkorlátozást. A védművek visszabontása a Szalki-szigeten megtörtént, a homok és a zsákok deponálása az előírásoknak megfelelően zajlott. A Halászcsárda villamosenergia-ellátása helyreállt, az ideiglenes védművet elbontották. A Szabad strand területe jelenleg még víz alatt áll, az árvízzel érintett többi közterület fertőtlenítése megtörtént, az utak járhatóak.

Kulcson a korábban megcsúszott partfal ellenőrzése rendszeresen megtörténik, geológus szakemberek az ellenőrzőpontokat folyamatosan figyelemmel kísérik. Így a figyelő kutakon és a helyszíni ellenőrzéseken kívül geológia mérések is lehetővé teszik a partfal mozgásának megfigyelését. A településen a Hajós utca továbbra is víz alatt van, ezért lezárás alatt tartják. Az önkormányzati ingatlanok talajfertőtlenítését, a szennyezett murva cseréjét elvégezték. A Hajós utca kivételével az utcák fertőtlenítése a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének szakmai felügyelete mellett történt.

Baracson jelenleg munkálatok nem folynak. A magántulajdonú ingatlanok fertőtlenítése megközelítőleg hatvan százalékban elkészült, a homokzsákok eltávolítását hétfőn folytatják.

Kisapostagon a víz szintje folyamatosan húzódik vissza, a talajvíz nyomása érzékelhetően csökken. A védművekből visszabontott homok és zsákok eltávolítása a Panoráma utcában folyamatosan zajlik, depózásuk a 513 hrsz. ingatlanra (sportpályára) történik. Az úttest fertőtlenítését szombaton elvégezték, lezárt útszakasz nincs.

6-os számú főút Adony-Ercsi közötti szakaszán a 3,5 tonna feletti gépjárművek korlátozása még június 13-án, csütörtökön megszűnt. Az ötszámjelű lezárt utak közül a 51316 számú (Dunaújváros rév) utat nem nyitották még meg.

Kapcsolódó posztok